27
Φεβ.
08

ψευδεπώνυμη απειλή

 Η κάθε αυθεντία φοβάται την αστάθεια που προκαλεί η αντίθεση. Στην προσπάθεια της λοιπόν να ομογενοποιήσει τις διαδρομές της σκέψης και τους τρόπους συμπεριφοράς, οριοθετεί τις ελευθερίες επινοώντας δίκαια: φυσικά, τεχνητά, θεϊκά. Η ομογενοποίηση στόχο έχει να συνθλίψει τη διαφορετικότητα της συμπεριφοράς των παριών ώστε η κάθε ατομίκευση να επανατεθεί αυτόματα στα προκαθορισμένα πλαίσια. Ο παρίας επινοεί τρόπους αντι-συμπεριφοράς σαν ένα μέσο επιβίωσης αλλά και αντίθεσης. Το ψευδεπώνυμο  γίνεται το απλουστευμένο όπλο που απελευθερώνει συναισθήματα, σκέψεις και τελικά ενέργειες και ευαισθησίες πρωτότυπες, απροσδιόριστες και με αυτή την έννοια επικίνδυνες για κάθε αυθεντία.

 Τι μένει στην κάθε εξουσία στην κάθε αυθεντία για να αντιμετωπίσει τον επερχόμενο κίνδυνο, την άμεση αλλά απροσδιόριστη απειλή;

red.jpg

Η αποβολή! η κόκκινη κάρτα σε κάθε αντι

ώστε να νουθετηθεί το παιχνίδισμα του αντι και να επανενταχθεί στο πλήρως ισορροπημένο σύστημα που επινόησε η αυθεντία.

Θα μπορούσα να γεμίσω σελίδες επί σελίδων με απλή αναφορά ονομάτων που χρησιμοποιώντας την κουκούλα, τη μάσκα του ψευδεπώνυμου δημιούργησαν ολόκληρες αυτοκρατορίες έργων για να σχολιάσουν, να στηλιτεύσουν, να αλλάξουν ότι δεν τους άρεσε. Τόνοι από μελάνι χύθηκαν σε όλες ανεξαιρέτως τις εποχές στη δόμηση και την αποδόμηση, στη δημιουργία και την καταστροφή, στους λίβελους και τα δοξαστικά.

Γιορτές και καρναβαλίστικα πανηγύρια στήθηκαν πάνω στο ψευδεπώνυμο που απελευθερώνει συμπεριφορές για να επαναδομηθεί έστω και πρόσκαιρα η ίδια η κοινωνία, οι σχέσεις των ανθρώπων ώστε το άτομο να απελευθερωθεί και να δημιουργήσει νέες σχέσεις να ανακαλύψει την πραγματική του ταυτότητα και αποστολή σε ένα κόσμο αέναης καταστολής ηθών και συμπεριφορών.

 Το ψευδεπώνυμο πάντα ήταν το αντικαταπιεστικό μέσο για να αναδειχθεί το πραγματικό, ήταν ο δολοφόνος του φόβου για τον αξιοκατάκριτο αντικοινωνισμό, το λυτρωτικό αντίδοτο του ονειρικού στην πεζότητα της καθημερινής αυτορρύθμισης.

Εύστοχα ο ψευδεπώνυμος «συνάδελφος» Αθήναιος στο εξοργιστικά επίκαιρο άρθρο του με αφορμή εικαστικούς κουκουλοφόρους σημειώνει:

«Τελικά ένιωσα ότι ζωγράφιζε εμένα λίγους μήνες πριν αλλά και όλους όσους διαβάζω στα μπλογκ τους αλλά και στα σχόλια των ποστ μου, όλους όσους έχουν την ανάγκη να φορέσουν κουκούλα για να βρουν το κουράγιο να πουν ένα «σ’αγαπώ», «σε θέλω», «μου λείπεις», «πονάω πολύ», «νοσταλγώ»,  «είμαι μόνος μου», «δεν με καταλαβαίνει κανείς», «ονειρεύομαι». Η κουκούλα δεν αναιρεί το πορτρέτο, την ιδιοπροσωπεία, δεν αφαιρεί την προσωπική ομορφιά με τον ίδιο τρόπο που η υπογραφή δεν σου αφαιρεί κανένα δικαίωμα και σε καμία περίπτωση δεν δρα περιοριστικά εφόσον ζεις και δρας «ταλμουδικά» όταν δλδ κοιτάς πρώτα τα δικά σου χάλια και όχι των άλλων.»

 

Χμ! «όταν κοιτάς πρώτα τα δικά σου χάλια και όχι των άλλων» παύεις αυτόματα να πουλάς τρέλα και φτήνεια, παύεις αυτόματα να θηρεύεις τη χρησιμότητα σε κάθε σου ενέργεια και τότε αναλαμβάνεις την ευθύνη κάθε ψευδεπώνυμης «τρομοκρατικής» ενέργειας που στόχο έχει τελικά τον εαυτό και όχι να press άρεις επι δικαίων και αδίκων, απλά για να θεαθείς ή ακόμη χειρότερα να προσποριστείς βιαίως … κοινώς να εκβιάσεις.

 

Για την κάθε αυθεντία, συμπεριλαμβανομένης και της αυθεντίας που κρύβεται πίσω απο το ψευδεπώνυμο, το ζήτημα παραμένει επίκαιρο!

 Να καταργηθούν οι Απόκριες; με άμεση νομοθετική ρύθμιση! … ώστε καθαρή να μην είναι μόνο η Δευτέρα αλλά και η Τρίτη, η Τετάρτη, η Πέμπτη, η Παρασκευή και κυρίως το Σάββατο και η Κυριακή.

Advertisements

7 Responses to “ψευδεπώνυμη απειλή”


 1. Φεβρουαρίου 27, 2008 στο 5:18 μμ

  Ήρθα εδώ από ένα σχόλιο σας στο blog του Ροϊδη με αναφορά σε κάποια λόγια του Eco. Διαβάζοντας το post σας ενθουσιάστηκα. Νομίζω ότι αυτό το επίπεδο ανάλυσης που μιλάει για την πραγματικότητα συμμετέχοντας σε αυτήν αλλά χωρίς να ακυρώνεται πάνω της και γι’αυτό είναι σε θέση να δει τα πράγματα από την απαραίτητη απόσταση ώστε να τα γδύσει και τελικά να τα αποδομήσει είναι που λείπει από τα σημερινά blogs.

 2. 2 παρατηρητής
  Φεβρουαρίου 27, 2008 στο 5:52 μμ

  Έξοχα!
  αποκαλυπτικό αντι-πόστ για να press άρει κάθε ερμαφρόδιτο «ψευδεπώνυμο» σε αποκάλυψη!
  Για το ερωτημά σας σχετικά με την κατάργηση των Απόκρεω.

  Η απαντησή μου είναι ξεκάθαρη, ναι! ως προς το σκέλος της κατάργησης μέσω της αποκάλυψης κάθε καρναβαλίστικης σοβαροφάνειας των εγκιβωτισμένων σφογγοκωλάριων της κάθε αυθεντίας.

  Αγαπητέ μου Μάνο ναι σε όλες τις Απόκρηες που αυθόρμητα καταλύουν κάθε έννοια στημμένου βιασμού του πραγματικού ονειρικού μας όπως σοφά το θέτεις.

 3. 3 Ανώνυμος
  Φεβρουαρίου 27, 2008 στο 5:53 μμ

  Συγχαρητήρια!!!!!!

  «Επωνύμως»…

  Γιάννης

 4. 4 ΑΝΝΑ
  Φεβρουαρίου 27, 2008 στο 7:34 μμ

  Μάνο μου,

  Χαίρομαι που επανέρχεσαι με εξαιρετική φόρμα μετά απο πολύ καιρό.
  Επανέρχομαι και γώ όχι για να σχολιάσω άλλωστε με καλύπτεις πλήρως.
  Συνηγορώ στο αίτημα του Παρατηρητή περί καταργήσεως των ψευδο-Απόκρεω…

  Τη φιλία μου και τις ταπεινές μου υπηρεσίες σε ότι χρειαστείς.

 5. Φεβρουαρίου 27, 2008 στο 8:48 μμ

  harisheiz,
  Καλώς ορίσατε και σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια

  «Ανώνυμε» Γιάννη
  Ευχαριστώ

  Κύριε καθηγητά μου,

  Με βρίσκετε απόλυτα σύμφωνο με την κατάργηση των «εγκιβωτισμένων σφογγοκωλάριων της κάθε αυθεντίας»

  Έύχομαι πάντα να με κάνετε να γελάω με το καυστικό σας χιούμορ, καιρός να καταργήσουμε τις καθημερινές απόκριες της καρναβαλίστικης σοβαροφάνειας, καλά τα λέτε.

  ΑΝΝΑ,
  Πάλι εδώ είμαστε μετά απο μικρό διάλειμμα αναζωογόνησης. Περισσότερο η απουσία μου οφείλετε στο ότι προτίμησα τη σιωπή αφού δεν είχα να πώ τίποτα! Που έλεγε και ο φίλος μας ο Λούντβιχ…

 6. Φεβρουαρίου 28, 2008 στο 2:17 μμ

  Οι απόκριες έχουν καταλάβει όλες τις μέρες του έτους. Όχι με την έννοια της λυτρωτικής λειτουργίας που επιτελεί η μάσκα, αλλά με την έννοια του χαβαλέ για τον χαβαλέ, του ψεύτικου, της μασκοφορεμένης βρωμιάς κλπ, κλπ.
  Ως εκ τούτου όχι καθαρή Δευτέρα δεν περιμένουμε αλλά ούτε και…ανάσταση.

 7. Φεβρουαρίου 29, 2008 στο 10:36 πμ

  Αισιοδοξία Αλέξανδρε!
  Αισιοδοξία και αργά ή γρήγορα θα ξεχωρίσει η ήρα απο το στάρι. Ένας δυνατός αέρας χρειάζεται για να πάρει και να σηκώσει τους ελαφρούς…ψεύτικους και χαβαλέδες.

  Αισιοδοξία γιατί η Άνοιξη φημίζεται για τις δυνατές βροχές και αέρηδες αλλά και για την Ανάσταση της…


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


ταχυδρομείο

manosnik@gmail.com


ask2use.com: Επιτρ�πεται η αντιγραφή όλου του κειμ�νου
ask2use.com: Δεν είναι απαραίτητη η πληρωμή
ask2use.com: Μόνο για μη-κερδοσκοπική χρήση
ask2use.com: Υποχρεωτική η αναφορά πηγής
ask2use.com: Δεν είναι απαραίτητη η άδεια
Επικοινωνήστε με τον δημιουργό!

Χτύπα με

 • 8,768
Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: