22
Νοέ.
07

ανα κενή σεις ;

Η Πανεπιστημίου δεν είναι ένας απλός δρόμος είναι O περίπατος στη σύγχρονη ιστορία, η διαρκής αμφισβήτηση, η άρνηση, ο συνεχής διάλογος, η συνεύρεση, ο καθρέφτης της κοινωνικής και πολιτικής πάλης…  Κάθε σπιθαμή δρόμου και πεζοδρομίου έχει αναμνήσεις και έχει συμβάλλει στο να γραφεί η «πραγματική» σύγχρονη ελληνική ιστορία. Πραγματική, ολοζώντανη και αληθινή λεωφόρος ιδεών, αναμνήσεων, σκέψεων και γεύσεων που ακόμη και το όνομα της είναι διαφορετικό στη συνείδησή μας (Πανεπιστημίου) και στη «διοικητική» πραγματικότητα (Ελ. Βενιζέλου).  Καθρέφτης της κοινωνικής διαστρωμάτωσης, ξεκινά από τη χαμηλή πολιτική, την τραχύτητα του «δρόμου» και των λαϊκών ρητόρων της Ομόνοιας για να καταλήξει στην υψηλή πολιτική και κοινωνική εκλέπτυνση των εστέτ ρητόρων του «αθηναϊκού σύμπαντος» Συντάγματος.

zonars1.jpg

Το Ζόναρς κέντρο του ¨αθηναϊκού σύμπαντος»

Λίγο πριν τελειώσει η Πανεπιστημίου βρίσκεται το πραγματικό κέντρο, η καρδιά και η ψυχή  που σε ακτίνα εκατό μέτρων διαμόρφωσε τον κύκλο της πολιτιστικής, κοινωνικής και πολιτικής κληρονομιάς μας, μέσα από στέκια που συχνάζανε οι «προσωπικότητες» οι οποίες επινόησαν αυτό που είμαστε σήμερα, αυτό που υφιστάμεθα, γευόμαστε, βλέπουμε και ακούμε. Με κέντρο το Ζόναρς και ακτίνα εκατό μέτρων το Μπραζίλιαν, ο Απότσος, ο Ορφανίδης το Τζι Μπι Κόρνερ διαμόρφωσαν τον «κύκλο» από τον οποίο κυβερνήθηκε πολιτικά και πολιτιστικά η χώρα για δεκαετίες και δημιουργήθηκε ο κύκλος του «αθηναϊκού σύμπαντος». Τις πολύ άγουρες παιδικές μου αναμνήσεις θα τις παρουσιάσω σε άλλη ευκαιρία, και είναι πολλές…

Ο καφές είναι πολύ σοβαρή υπόθεση και ο Νio τα θέματα του καφέ τα αναλύει άψογα και εμπεριστατωμένα. Εκτός όμως απο την πρακτική του πλευρά ό καφές κρύβει πίσω του μια ολόκληρη ιστορία και ιδεολογία. Ένα τραπεζάκι του Ζόναρς έχει προσωπικότητα, έχει χαραγμένη επάνω του όλη τη σκουριά, όλη την ιστορία  των επιφανών που ακούμπησαν επάνω του τις σκέψεις του καφέ τους, αλλά και των αφανών που ιντριγκάρισαν για δουλειές, έρωτες, σχέδια, όνειρα. Το τραπεζάκι του Ζόναρς και των άλλων μελών του «αθηναϊκού κύκλου» δεν διηγείται, εμπνέει!

 

zonars.jpg

Εσωτερικό του «ανακαινισμένου» Ζόναρς

Η ανακαίνιση είναι σπουδαία ενέργεια με απρόβλεπτα αποτελέσματα και συνήθως έχει την έννοια είτε της αναβίωσης είτε της επιτυχημένης συνέχειας . Πιστεύω ότι το πάντρεμα, ο σεβασμός στην παράδοση και την ιστορία, και η τόλμη της νέας συνέχειας, ο διαρκής διάλογος παλιού και νέου οδηγούν αισθητικά και εμπορικά σε κάποιο θετικά αξιολογήσιμο άρα και επιτυχημένο αποτέλεσμα.

Τα λέω αυτά με αφορμή το άνοιγμα του ανακαινισμένου Ζόναρς και την προσπάθεια «αναβίωσης» του «αθηναϊκού κύκλου», μακάρι να πετύχει και η ανα κενη σμένη αναβίωση, να γίνει αναγέννηση, επιτυχημένη συνέχεια.

 

buzz it!

Advertisements

4 Responses to “ανα κενή σεις ;”


 1. 1 Ανώνυμος
  Νοέμβριος 23, 2007 στο 12:00 πμ

  Μιλάς για ανακενηση. Γιατί παραξενεύεσαι; δεν είναι δείγμα της εποχής
  Γιατί να γλυτώσει κάτι μας θυμίζειτο «ένδοξο παρελθόν»;
  Το ζόναρς δεν τον έζησα αλλά είναι μνήμη απο αυτά που έχω διαβάσει και έχω ακούσει!

 2. Νοέμβριος 30, 2007 στο 2:47 πμ

  Συγχαρητήρια για την ωραιότατη σελίδα σας.

  Φιλικά

 3. Δεκέμβριος 1, 2007 στο 11:01 πμ

  Σας ευχαριστώ Σχολάριε,
  Ανταποδίδω την αβροφροσύνη, τον τελευταίο καιρό δεν γράφετε συχνά…το σημειώνω ώς έλειψη στη μπλοκόσφαιρα…

 4. Δεκέμβριος 1, 2007 στο 10:38 μμ

  Νά’στε καλά. Αρκετά κείμενα είναι ήδη έτοιμα. Πιθανώς να βγούνε την άλλη Κυριακή.

  Φιλικά


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


ταχυδρομείο

manosnik@gmail.com


ask2use.com: Επιτρ�πεται η αντιγραφή όλου του κειμ�νου
ask2use.com: Δεν είναι απαραίτητη η πληρωμή
ask2use.com: Μόνο για μη-κερδοσκοπική χρήση
ask2use.com: Υποχρεωτική η αναφορά πηγής
ask2use.com: Δεν είναι απαραίτητη η άδεια
Επικοινωνήστε με τον δημιουργό!

Χτύπα με

 • 8,768
Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: